Dette handlede krigen i Cambodja om

De Røde Khmerer anført af Pol Pot var et barskt og hensynsløst regime, som fra 1975 til 1979 lagde omkring 2 millioner cambodjanere i graven. En periode i nyere historie som har mærket og traumatiseret befolkningen i Cambodja, og som stadig vejer tungt overalt i landet.

Baggrundsviden

Cambodja blev tilbage i 1863 omdannet til en fransk koloni. Det franske styre varede helt frem til slutningen af den første indokinesiske krig, hvormed Cambodja fik sin selvstændighed og frihed tilbage i november 1953.

Prins Sihanouk fik magten i Cambodja, og blev senere udnævnt til konge.

Også Vietnam blev befriet fra fransk styre. Det skete i året 1954. Den vietnamesiske befolkning blev delt i et kommunistisk nord, og et vestligsindet syd. Opdelingen blev grobund for en vietnamesisk borgerkrig.

Vi springer så frem til året 1964, hvor USA allierede sig med det sydlige Vietnam for at bekæmpe det kommunistiske nord.

Under kongen Sihanouk forsøgte Cambodja at holde lav profil, og ikke blande sig i krigen i nabolandet Vietnam - de forblev med andre ord neutrale.

Kongen afsættes

I året 1970 afsatte den cambodjanske general Lon Nol kongen Sihanouk. Det skete mens Sihanouk var på besøg i Sovjetunionen. Lol Nol, som blev præsident i Cambodja, var utilfreds med, at landet forholdt sig passivt i forhold til krigen i Vietnam.

Sihanouk og hans følgere var imidlertid utilfredse med den nye regering, og allierede sig med det kommunistiske parti De Røde Khmerer. De Røde Khmerer blev ledet af Pol Pot.

Nye alliancer

Pol Pot og Sihanouk allierede sig nu med det kommunistiske Nordvietnam. Lon Nol og den Cambodjanske republik gik i stedet sammen med Sydvietnam. Denne splittelse kom der to politiske partier ud af i Cambodja, som hver var allieret med en side af det krigshærgede Vietnam. Det tviang Cambodja ind i deres egen borgerkrig.

I starten af 70'erne havde De Røde Khmerers leder, Pol Pot, fået den magt han ønskede, og han havde nu ikke længere noget at bruge Sihanouk til.

De Røde Khmerer styrkes

Med borgerkrigen der allerede var startet, brugte De Røde Khmerer deres millitære magt mod befolkningen. Også deres mest tro følgere i landbefolkningen fik krigen at mærke - ingen liv blev skånet.

Det amerikanske luftvåbens B52-fly begyndte i al hemmelighed at kaste bomber i det østlige Cambodja, hvor de gik efter at ødelægge landets helligdomme og baser. Det blev kaldt for Operation Menu. Årsagen til operationen var, at USAs præsident, Richard Nixon, var bange for, at cambodjanerne transporterede soldater og forsyninger ind i Vietnam. Resultatet af bombningerne blev, at bønderne flygtede til byerne.

I 1973 trak USA sig fra krigen i Vietnam. Det gav nordvietnameserne mulighed for i 1975 at erobre Saigon (den sydvietnamesiske hovedstad). Nordvietnam stod tilbage som vindere.

De Røde Khmerer dannede sammen med kommunistiske Nordvietnam en alliance, og slog Lon Nol af pinden. Intet kunne nu stoppe Pol Pot og de Røde Khmerer i at udrydde deres modstandere.

Alt bliver forbudt

En stor del af det cambodjanske folk blev tvunget til landbrugsarbejde. Samtidig med det gik Cambodja i retning af at blive omdannet til et kommunistisk samfund, inspireret af blandt andre den kinesiske Mao. De frie markedskræfter blev sat ud af spil, og ingen måtte længere eje noget. Religion blev forbudt, skoler nedlagt, og hele befolkningen blev pålagt at bære sort uniform.

Krigen slutter

I 1979 befriede den vietnamesiske hær byen Phnom Penh, og De Røde Khmerer flygtede.

Fra 17. april 1975 og frem til januar 1979, styrede Pol Pot Cambodja med hård hånd. Landet blev ét stort fængsel, og op til 2 millioner mistede livet på grund af blandt andet nedslagtning, tortur og sult.

De Røde Khmerer eksisterede helt frem til 1999.

Øvelser

Øvelse 1: Find det rigtige svar

Hvem smed De Røde Khmerer ud af Cambodja i 1979?

Det lidt nørdede

Torturen der blev brugt af De Røde Khmerer var mangeartet og grusom. Ofte blev adskillige fanger tvunget til at overvære en torturseance.

En af torturmetoderne gik ud på at snitte dele af en fange op med en tang, og så efterfølgende hælde syre i de åbne sår. Hvis fangen blev bevidstløs af smerte, så blev han eller hun bragt tilbage til bevidsthed ved tilsprøjtning med vand.

Kommentarer

Siden her er senest opdateret: 1 Jan 2019 - relevante nøgleord: pol pot, cambodja, borgerkrig, 70'erne, tortur, vietnam, historie
Siden her er senest opdateret: 1 Jan 2019 - relevante nøgleord: pol pot, cambodja, borgerkrig, 70'erne, tortur, vietnam, historie