Hvis du nærlæser en lønseddel, så vil du med stor sandsynlighed støde på ord som brutto, netto, fradrag og skat. Alle er de ord og begreber, som for mange af os, virker en smule fremmedartede og mystiske. Men det er faktisk ikke så svært, at få skovlen under ordene, når du ser dem i sammenhæng.

Når du låner penge til eller fra andre, indgår der ofte en rente. Renten fungerer som en betaling for lånet, og regnes som regel i procent (for eksempel 5%). Er det banken der låner dig penge, kaldes det for en udlånsrente. Låner du derimod banken penge, så kaldes det for en indlånsrente.

Moms er en skat, som danske virksomheder skal betale til staten. Momsen lægges til salgsprisen på de varer virksomhederne sælger til os forbrugere. Du kan beregne momsen samt prisen på en vare med og uden moms med almindelig procentregning.

Når du regner med valuta, så betyder det lidt forenklet sagt, hvor mange af et andet lands penge, kan du købe. Til eksempel kan du udregne, hvor mange amerikanske dollars du kan købe for 100 danske kroner. Læs mere her og lær at bruge valutaomregningsformlen.